Οδηγίες για Βάπτιση: Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του νονού και της νονάς πριν και μετά την βάπτιση;
Προετοιμάζεστε να βαφτίσετε ένα παιδάκι;
Μήπως μόλις δεχτήκατε την πιο όμορφη πρόταση, να γίνεται δηλαδή νονός ή νονά ενός μωρού;
Η επιλογή του νονού ή της νονάς ενός παιδιού δεν είναι εύκολη υπόθεση για ένα ζευγάρι. Χρειάζεται σωστή σκέψη, κρίση και πλήρη εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο που θα επιλέξουν, αφού το γεγονός ότι ο νονός θεωρείται “πνευματικός γονιός” του παιδιού, δεν είναι καθόλου τυχαίο. Έτσι, αν σας έχουν επιλέξει ανάμεσα σε φίλους, συγγενείς και γνωστούς και σας έχουν προτείνει να γίνεται νονός ή νονά του παιδιού τους, η τιμή που πρέπει να νιώθετε είναι μεγάλη.
Φυσικά, ακόμη κι από την πλευρά σας, η αποδοχή της πρότασης να γίνεται νονός ή νονά είναι σοβαρή απόφαση. Χρειάζεται υπευθυνότητα, συνέπεια και πολλή αγάπη. Ναι, η διαδικασία της βάπτισης είναι πολύ όμορφη και τιμητική όμως οι υποχρεώσεις είναι πολλές, τόσο πριν όσο και μετά τη βάπτιση. Για αυτό, αν σκοπεύετε σύντομα να αποκτήσετε το δικό σας βαφτιστήρι πάρτε χαρτί και μολύβι.
Παρακάτω, θα καταγράψουμε αναλυτικά όλες τις υποχρεώσεις του νονού ή της νονάς καθόλη τη διαδικασία της βάπτισης, τις αγορές που πρέπει να αναλάβετε αλλά και τις μετέπειτα…τόσο γλυκές ευθύνες.
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του νονού και της νονάς πριν την βάπτιση του μωρού;
Αρχικά, πριν μπούμε στα πρακτικά που πρέπει να κάνει ένας νονός για το βαφτιστήρι του, η πρώτη υποχρέωση είναι να είναι κοντά του από νωρίς ώστε το μωρό να τον νιώθει δικό του άνθρωπο και μέλος της οικογένειάς του. Έτσι, και κατά τη διάρκεια του μυστηρίου το μωράκι θα νιώθει ασφαλές και ήρεμο στην οικεία αγκαλιά του νονού ή της νονάς, αλλά και θα δημιουργηθεί από νωρίς μία σχέση φροντίδας και αγάπης μεταξύ τους.
Προχωρώντας στις πρακτικές – “υλικές” υποχρεώσεις που πρέπει κάθε νονός/νονά να κάνει για την προετοιμασία της βάπτισης, σε πρώτο στάδιο θα πρέπει να έχει υπόψη του πώς την ημέρα της βάπτισης δίνει ένα χρηματικό ποσό στον ιερέα, για τα λειτουργικά έξοδα.
Από εκεί και πέρα, θα πρέπει από νωρίς να ενημερωθεί για τις αγορές που θα πρέπει να κάνει.
Βαπτιστικά ρούχα και παπούτσια
Σε συνεννόηση με τους γονείς, ο νονός επιλέγει και αγοράζει τα βαπτιστικά ρούχα που θα ντύσουν το μωράκι μετά το βάπτισμα. Συνήθως, επιλέγονται ρούχα που ταιριάζουν με το στυλ και το θέμα της υπόλοιπης βάπτισης και όλο το σύνολο ολοκληρώνεται με καπέλο, καλτσάκια και άλλα αξεσουάρ, όπως τιράντες. Η ποικιλία είναι τεράστια, τόσο σε υφές και υλικά, όσο και σε χρώματα, για αυτό μην αγχωθείτε για αυτή την αγορά. Σίγουρα θα βρείτε αυτό που αναζητάτε.
Όσον αφορά τα παπούτσια, ο νονός ή η νονά θα πρέπει να επιλέξει ένα ζευγάρι ποιοτικά βαπτιστικά παπούτσια. Σύμφωνα με την παράδοση, τα παπούτσια της βάπτισης θα πρέπει να είναι καλά και γερά ώστε να δώσουν τις αντίστοιχες αξίες στην ζωή του παιδιού μετά την βάπτιση.
Βαπτιστικός Σταυρός
Ανάμεσα στις υποχρεώσεις του νονού, είναι φυσικά και η αγορά του Σταυρού. Συνηθίζεται, ο βαπτιστικός σταυρός να αποτελείται από χρυσό και να είναι ένα ουδέτερο και διακριτικό σχέδιο, ώστε να είναι ευκολοφόρετος από το παιδί στην ζωή του. Μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία με σχέδια και έξυπνες ιδέες, όπως η εγχάραξη μιας ευχής στο πίσω μέρος του Σταυρού.
Λαδόπανα Βάπτισης
Λαδόπανα ή Μυρόπανα είναι όλο το σετ που αποτελείται από το σεντόνι , την μεγάλη πετσέτα , τα εσώρουχα και μια μικρή πετσέτα για τα χέρια του παπά. Ας τα δούμε αναλυτικά:
Εσώρουχα Μωρού για τη βάπτιση
Τα εσώρουχα του μωρού θα του φορέσετε αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της εμβάπτισης στην κολυμπήθρα. Είναι συνήθως βαμβακερά ή μεταξωτά και έχουν ως σκοπό να απορροφήσουν το ευλογημένο λαδάκι από το σώμα του βαφτισμένου πλέον μωρού.
Πετσέτες Βάπτισης
Μαζί με τα ρουχαλάκια για το μωρό που θα βαπτίσετε, μέσα στο σετ λαδόπανα περιλαμβάνονται και 2 πετσέτες που θα χρησιμεύσουν στην εκκλησία, την ώρα της βάπτισης. Μία για τον ιερέα και μία για το μωρό ώστε να τυλιχτεί αμέσως μετά την κολυμπήθρα.
Σεντονάκι ή ποδιά βάπτισης για τον νονό ή την νονά
Την ώρα της βάπτισης, όταν παίρνετε το μωρό από την κολυμπήθρα γεμάτο νερό και λαδάκι, θα χρησιμοποιήσετε το σεντονάκι που θα βρείτε στο σετ λαδόπανα ώστε να προστατέψετε τα ρούχα σας.
Η ποδιά για τον νονό είναι κάτι άλλο και διαφορετικό, είναι έξτρα από τις βασικές υποχρεώσεις του νονού και είναι το μοναδικό πράγμα που μένει στον νονό και όχι στο παιδί. Συνήθως την αγοράζει η μαμά ως δώρο για το νονό.
Λάδι και Μπουκαλάκι Βάπτισης
Σύμφωνα με την παράδοση, 3 ημέρες πριν από την ημέρα της βάπτισης, ο νονός ή η νονά θα πρέπει να πάει το λάδι της βάπτισης στην εκκλησία, ώστε να πάρει ευλογία από τον ιερέα. Βέβαια στις μέρες μας, υπάρχουν και οι ιερείς που δέχονται την διαδικασία αυτή, της ευλογίας του λαδιού την ημέρα της βάπτισης.
Έτσι, σε συνεννόηση με τον ιερέα της βάπτισης, ακολουθείτε το εθιμοτυπικό που συνηθίζεται ώστε να έχετε έτοιμο το λαδάκι για την βάπτιση του μωρού.
Την ημέρα της βάπτισης, θα πρέπει να έχετε το λάδι αυτό σε ένα όμορφο μπουκαλάκι, στολισμένο όπως εσείς θέλετε. Συνήθως, ο στολισμός του μπουκαλιού συμβαδίζει με τη θεματική της υπόλοιπης βάπτισης.
Το λεγόμενο λαδοσετ αποτελείται από τα 3 κεράκια που μπαίνουν στην κολυμπήθρα, το πουγκί με το σαπούνι και το μπουκαλάκι για το λάδι. Αυτό που πρέπει να προσέχουν οι νονοί είναι να βάζουν ελαιόλαδο στο μπουκαλάκι και όχι κάποια άλλα λάδια που υπάρχουν στο εμπόριο γιατί το ελαιόλαδο και δεν προκαλεί αλλεργίες και είναι καταπραϋντικό.
Λαμπάδα Βάπτισης
Όπως και το μπουκαλάκι του λαδιού, έτσι και όσον αφορά τη λαμπάδα για τη βάπτιση θα πρέπει εσείς ώς νονός/νονά, να έχετε μεριμνήσει για τον στολισμό της, με βάση το θέμα και το στυλ της βάπτισης συνολικά. Μπορείτε, μάλιστα, να χρησιμοποιήσετε τα ίδια υλικά με αυτά του υπόλοιπου στολισμού, όπως κορδέλες, λουλούδια, σχοινάκια, διακοσμητικά κ.α.) Αλλά και στο εμπόριο, η λαμπάδα φτιάχνεται ίδια με το κουτί της βάπτισης αλλά και όλα τα υπόλοιπα αξεσουάρ, ενώ συνήθως έχει ένα κεντρικό διακοσμητικό ζωγραφισμένο όπως και το κουτί της βάπτισης.
Κουτί βάπτισης
Τα βαπτιστικά ρούχα, τα αξεσουάρ, οι πετσέτες και όλα τα υπόλοιπα που θα αγοράσετε για την βάπτιση, θα μεταφερθούν στην εκκλησία μέσα στο βαπτιστικό κουτί. Υπάρχουν κουτιά βάπτισης για κάθε θεματική και είναι ένα αντικείμενο που θα χρησιμεύσει άμεσα και μετά την βάπτιση σαν αποθηκευτικός χώρος για το μωρό ή έπιπλο για το παιδικό δωμάτιο για αυτό και υπάρχει σε πολλά σχήματα, όπως κομοδίνα, θρανία , πολυθρόνες κλπ
Μαρτυρικά για Βάπτιση
Άλλη μία υποχρέωση του νονού, είναι να αγοράσει και τα μαρτυρικά. Αυτά, είναι τα βραχιολάκια ή οι καρφίτσες που μοιράζονται στους καλεσμένους μόλις ο ιερές βάλει το μωρό μέσα στην κολυμπήθρα λέγοντας το όνομά του. Ονομάζονται “μαρτυρικά” γιατί αποτελούν απόδειξη για τους καλεσμένους ότι ήταν μάρτυρες του ιερού μυστηρίου της βάπτισης. Και αυτά, είναι όμορφο να ταιριάζουν με τον στολισμό της υπόλοιπης βάπτισης.
Στολισμός Κολυμπήθρας και Εκκλησίας για βάπτιση
Οι νονοί μαζί με τους γονείς του μωρού επιλέγουν τις λεπτομέρειες για το θέμα, το χρώμα και γενικότερα τη διακόσμηση της βάπτισης. Τόσο στην κολυμπήθρα, όσο και στην υπόλοιπη εκκλησία (αν το επιτρέπουν οι ιερείς), ο στολισμός θα πρέπει να βγάζει μία χαρούμενη διάθεση και να είναι αρμονικός με όλα τα υπόλοιπα βαπτιστικά είδη που αναλύσαμε παραπάνω.
Ποιες είναι οι Υποχρεώσεις του νονού μετά τη βάπτιση του μωρου;
Η παράδοση λέει, πώς οι γονείς δε θα πρέπει να κάνουν μπάνιο το νεοφώτιστο μωρό, πριν περάσουν 3 ημέρες από την βάπτιση. Την τρίτη λοιπόν ημέρα, οι νονοί θα πρέπει να είναι παρόντες για το λεγόμενο “ξελάδωμα” του μωρού, που δεν είναι τίποτα άλλο από το πρώτο μπανάκι του παιδιού μετά την βάπτιση του. Η κυριοτερη υποχρέωση του μετά τη βάπτιση είναι ότι θα πρέπει τις 3 επόμενες Κυριακής από τη βάπτιση να πάει το παιδί στην εκκλησία όπου θα λάβει την πρώτη του κοινωνία, θα πρέπει να έχουν μαζί τους και το κερί της λαμπάδας όπου την τρίτη Κυριακή θα το αφήσουν στην εκκλησία.
Η βασικότερη από όλες τις “υποχρεώσεις” του νονού, είναι να βρίσκεται πάντα δίπλα στο παιδί καθόλη τη διάρκεια της ζωής του. Φυσικά, σε γιορτές, Χριστούγεννα και Πάσχα ο νονός συνηθίζεται να φέρνει δώρα στο βαφτιστήρι του, όμως το σημαντικότερο από όλα είναι να συμπεριφέρεται πάντοτε σαν τον σωστό πνευματικό γονέα που έχει γίνει μετά το μυστήριο της βάπτισης.
Δημιουργήστε μία όμορφη σχέση με το παιδί και δείξτε του την αμέριστη αγάπη των νονών προς το βαφτιστήρι. Να σας ζήσει!
Ομάδα Έλενας Μανάκου